01 april, 2018

Digitalkameraets sensor i forhold til objektivets omregningsfaktor

Lille/kort dybdeskarphed (DoF) er ofte ønskeligt for at give øget vægt på det primære emne i en scene ved at gøre sekundære elementer i billedet uskarpe. DoF falder (bliver mindre), når linsens brændvidde forøges, og blænderåbningen gøres større (lavere f-stop tal). Jo større billedsensoren er, desto mindre (kortere) bliver den opnåede DoF (dybdeskarphed), ved en bestemt brændvidde og blænde.

Følgende tabel viser forskellige sensorstørrelser sammenlignet med den traditionelle 35mm film og ældre kamerasensorer

Klik på billedet for at se i stor størrelse...Objektiver designet til brug på et 35mm full-frame-kamera projekterer et billede på et område på 36 x 24mm i fokalplanet, så når en mindre sensor anvendes i fokalplanet, anvendes en omregningsfaktor, fordi den mindre sensor giver en zoom-in effekt. Omregningsfaktorer for forskellige sensorstørrelser er illustreret ovenfor.

Eksempel: Hvis et 35mm spejlrefleksobjektiv med 50 mm brændvidde anvendes på et kamera med en 4/3 sensor, anvendes en omregningsfaktor på 2 og linsen ser ud til at have en effektiv brændvidde på 100 mm i forhold til det samme objektiv i brug på et 35mm full-frame kamera.

Informationerne er lånt fra cvp.com - Klik her for at gå til artiklen...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.