01 oktober, 2021

Fotograferer du - eller tager du bare billeder? - Foto #1

 Der er to grundlæggende fysiske fænomener der ligger til grund for at fotografere.

Det ene er fænomenet, at danne et billede/aftryk af virkeligheden ved at projicere det på en flade.

Det andet er fænomenet, at visse stoffer ændrer kulør når de udsættes for lys.

Fænomener der har været kendt i lang tid før nogen tænkte på at fotografere eller tage billeder. Teknikken bag disse fænomener vil jeg bekrive i en anden artikel. Jeg nævner det blot her fordi det er selve grundlagt for den udvikling der har ført til at alle med en mobiltelefon kan tage billeder og fastholde billedet til senere visning, sende det til venner eller bruge det til kunstnerisk udfoldelse.

Det er bestemt ikke noget man behøver at vide noget om for at tage et sjovt billede af vennerne til en fest og sende det til andre med en vittig tekst og en smiley. Men vil man vide lidt om fotografering fordi man vil dyrke området mere end bare at tage er række billeder og glemme de fleste dagen efter, så vil jeg mene at den historiske baggrund er vigtig at kende til. På samme måde som det er nødvendigt at vide hvordan et kamera fungerer m.h.t. blænde, lukkertider og filmfølsomhed hvis man vil beherske teknikken. 

Enhver kan tage billeder med en moderne smartphone eller et digitalkamera. Men hvis man vil mere end blot at lade kameraet bestemme hvordan billedet skal blive, så kræver det indsigt i teknikken og en vilje til selv kunne bestemme hvordan komposition, belysning og dybdeskarphed skal kombineres til det fotografi man ønsker at fremstille. 

Man lærer ikke at beherske et håndværk ved at se en Youtube-video eller to og købe dyrt prof. udstyr. Det er baggrunden for at jeg skelner mellem at tage billeder og skabe et fotografi. Man kan have lige så meget glæde ved et billede på den ene eller den anden måde. Jeg er ikke kommet dertil hvor jeg føler mig udlært eller på niveau med en professionel fotograf - slet ikke. Men jeg har glæde ved at fotografere og eksperimentere med både udstyr og teknik og billedbehandling og jeg har fundet min egen facon som jeg er glad for. Du må finde din egen måde at fornøje dig på med dit kamera. Den ene måde er ikke mere rigtig end den anden - måske bortset fra hvis du skal opfylde en kundes ønske om et bestemt motiv til en konkret opgave. Så kommer du bedst til det rigtige resultat ved at lære de rigtige metoder og tekniker. 

Min tanke er, at hjælpe dig med at få større glæde ved fotografering og lidt mere viden om teknikken i et kamera så du kan begynde at eksperimentere mere effektivt og lære mere om det gamle håndværk - at fotografere. Uanset hvilket kamera du har. Bare du har viljen og vil bruge noget tid på det. 

God fornøjelse.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.