05 november, 2018

De to vigtigste ting i dit kamera... del 1

Nogle vil sige, at de to vigtigste ting er knappen der skal trykkes på og skærmen du kigger på...  
Andre vil sige at det er objektivet, som lyset kommer ind ad og automatikken.

De to grundlæggende, og på alle måder vigtigste dele på dit kamera, er reguleringen af lysmængden der kommer ind og indstillingen af fokus!

Alt andet på dit kamera er tilføjelser og fancy automatik der skal gøre det muligt for dig at tage gode billeder uden at vide en dyt om hvordan dit kamera egentlig fungerer.

Er du tilfreds med at trykke på knappen og hurtigst muligt at få billedet på Facebook eller Instagram, så stop her - du behøver ikke læse videre.

Vil du derimod gerne kunne undnytte mulighederne i dit kamera til at tage bedre og mere spændende billeder, så meld dig til et fotokursus  og lær mere om de ting. Lær mere om hvordan du tager spændende og gode billeder og lær mere om hvordan dit kamera fungerer så du kan udnytte teknikken optimalt. Kobl automatikken helt eller delvis fra og lær at indstille nogle af de vigtige ting selv.

Første del af artiklen handler om lyset.

LYSET

Lyset - eller lysmængden der kommer ind i kameraet - er ubetinget det vigtigste at forstå for at kunne bruge et kamera rigtigt. Der er tre faktorer som bestemmer den korrekte lysmængde.

1. Dit kamera har en  bestemt følsomhed for lyset. Derfor gælder det om at indstille præcist den rigtige lysmængde for at dit billede skal blive sådan som du ønsker det. Det forudsætter jo så, at du har en klar forståelse af hvordan det billede skal se ud, som du vil se når fotografiet er færdigt.
Følsomheden for lyset benævnes i ISO og det er et tal der beskriver hvor lidt eller meget lys der skal til for at censoren får de optimale betingelser for at registrere lyset korrekt fra motivet.

2. Lukkertiden er den tid, som dit kamera er åbent, så lyset kan komme ind til censoren. Jo længere tid den er åben, jo mere lys kommer der ind. I kombination med følsomheden, så skal lukkertiden slippe lige nøjagtig den rigtige mængde lys ind. Hastigheden vil også være afgørende for, om motivet kan fastholdes eller bliver rystet fordi du ikke kan holde kameraet stille.

3. Blænderåbningen er størrelsen på det hul, som lyset skal passere igennem for at nå ind til censoren. Jo større hul, jo mere lys. I kombination med følsomheden og lukkertiden, så skal blænderen indstilles korrekt for at billedet ikke bliver over- eller underbelyst.

Vil du have mere lys ind i kameraet, så kan du øge følsomheden, forlænge lukkertiden eller forøge blændeåbningen.

Vil du have mindre lys ind i kameraet, så skal du vælge lavere følsomhed, hurtigere lukkertid eller mindre blændeåbning.

Her er et skema der viser sammenhængen mellem de tre faktorer:



Eksponering


Man siger at man EKSPONERER - i gamle dage var det filmen man eksponerede, men i dag er det jo censoren i kameraet man udsætter for lys - altså man eksponerer den.

Der er på næsten alle kameraer en funktion der hedder eksponerings-kompensation. Det er en knap med et plus/minus-symbol på.

Med den funktion kan man hurtigt regulere mængden af lys, selvom kameraet er sat på automatik. Måske skal du sætte indstillingen på P i stedet for AUTO. Indstiller man kompenseringen mod + får man mere lys; indstiller man mod - får man mindre lys. Kameraet indstiller så selv blænder/lukkertid/følsomhed uden at man selv har indflydelse på det.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.