08 juli, 2017

Computere - hvordan hænger det sammen?

Der er både SMARTPHONES, TABLETS og PC'ere.

Der er IOS, ANDROID og WINDOWS.
Og der er APPLE, MICROSOFT, HTC, SAMSUNG, LENOVO og hvad de ellers hedder..
Hvordan hænger det egentlig sammen.

Her er et forsøg på at forklare sammenhængen, sådan som computer-markedet ser ud for øjeblikket. Det vil forhåbentlig give dig et indtryk af en struktur og en bedre forståelse for hvordan du skal vælge, hvis du skal anskaffe dig en Smartphone, en Tablet eller en ny PC og har en af disse apparater i forvejen - for måske er det en god ide at holde sig til noget man kender i forvejen i stedet for at skulle håndtere flere forskellige systemer.

Apps (programmer) til det ene system findes nemlig ikke altid til det andet system.

Klik på billedet for at se det i større størrelse

Lidt forklaring til figuren:
APPLE laver både smartphones, tablets og PC'er. Deres Smartphone hedder en Iphone; deres tablet hedder Ipad og deres computere hedder f.eks. Macbook eller Imac.
APPLE's system til disse apparater hedder IOS og OSX og det er kun APPLE der fremstiller disse enheder og systemer.
ANDROID er et system til smartphones og tablets og det er GOOGLE der står bag. Systemet licenseres til en række producenter som fremstiller apparaterne, f.eks HTC, SAMSUNG, LENOVO m.fl.


ANDROID er egentlig et åbent system og ejes ikke af noget firma, men GOOGLE har lavet en speciel version.. SAMSUNG har også en speciel version af ANDROID, som de forsøger at markedsføre i konkurrence med GOOGLE. ANDROID bygger egentlig på et åbent system til PC'ere som hedder LINUX. Der er ikke mange PC'ere der sælges med LINUX, men det anvendes ofte af teknisk mindede brugere og i stor udstrækning til servere.
WINDOWS er et system til alle tre grupper af apparater og det er MICROSOFT der står bag. Der er en lang række producenter der fremstiller PC'ere og en del af dem fremstiller også tablets og smartphones til Windows. MICROSOFT fremstiller selv tablets og efter opkøbet af NOKIA fremstiller de også smartphones.

Her er en oversigt over fordelingen mellem de forskellige systemer. Ikke en 100% aktuel eller fyldestgørende opdeling, for der er mange forskellige måder at gøre f.eks. fordelingen mellem PC'ere op, men nok til at det kan give et indtryk af forholdet. Tallene er fra omkring årsskiftet 2014/15 +/- nogle måneder.
Klik på billedet for at se det i større udgave