08 juli, 2017

Gigahertz og Gigabytes

Hvis du ikke forstår hvad Gigahertz og Gigabytes er, så fortvivl ikke - du er ikke alene.

Her er en hurtig og meget forenklet forklaring.

I en computer, drøner alle informationerne ud af en elektronisk motorvej. På vej under Limfjorden er der tre (3) baner på motorvejen. Der kan derfor køre tre biler ved siden af hinanden. I en computer er der mange flere baner og der kan derfor køre mange flere BITS ved siden af hinanden og derfor vil du støde på betegnelsen: "en 64-bit computer".

Der er næsten kun 64-bit computere på markedet, men der har tidligere været både 32-bit og 64-bit. Windows kan installeres i en 32-bit version eller i en 64-bit version. Programmer til computeren fås i både 32-bit versioner og 64-bit versioner.
Man kan godt køre 32-bit programmer på en 64-bit computer, men ikke omvendt.
Alle disse bits kører afsted på motorvejen med forskellige hastigheder. Hastighed på en computer måles i Gigahertz (GHz) eller Megahertz, hvis den er meget langsom...
Hz betyder en bil i sekundet! Giga betyder 1.000.000.000.Der skal også være plads til alle disse "biler" i computeren. Når computeren arbejder med dine data, håndteres de i computerens hukommelse, også kaldet RAM. En computer har en bestemt mængde hukommelse og man kan ofte selv udbygge denne hukommelse med flere RAM-elementer. En moderne computer har ofte 4 Gigabyte eller mere i hukommelse.
Pladsen i hukommelsen måles i hvor mange data der kan være i den. Datamængde måles i BYTE og når der er mange af dem, så i Gigabytes. Giga betyder 1.000.000.000.Når du så har skrevet et brev eller lavet et fint maleri, så vil du nok gerne gemme dette dokument til en anden gang. Alt hvad vi gemmer på computeren kalder vi FILER og de gemmes (lagres) i computerens lager.
Lageret i computeren er enten harddisken, en CD eller DVD-skive eller en USB-nøgle.
En harddisk på en moderne computer kan have mange dokumenter eller billeder lagret.