08 juli, 2017

Hvad er forskellen på E, 3G, H, H+ og 4G
I toppen af skærmen på vores mobiltelefoner er der et lille symbol, der viser dig hvilken type mobilnetværk, din mobil befinder sig på. Men hvad betyder de forskellige symboler? Hvad er baggrunden og hastigheden på de forskellige teknologier?


2G (GSM)

Med GSM (Global System for Mobile communications) blev det i slutningen af 1990erne for alvor interessant at være ejer af en mobiltelefon, i det man nu kunne begynde at sende og modtage SMS og MMS.  Det var dog stadig ikke muligt at benytte internet på mobilen. Muligheden for brug af data kom først med udrulningen af 2.5G også kaldet GPRS (General packet radio service)med en datahastighed op til 115 kbit/s.

Edge 

Datahastighed op til 473.6 kbit/s     

Forkortelsen Edge står for Enhanced Data rates for GSM Evolution, og kan også kaldes 2.75G. Med denne udvikling af 2G netværket blev det muligt at sende og modtage mails, og benytte internettet på mobilen.

Står der E på din mobil vil du opleve en langsom dataforbindelse, og det kan skyldes, at du enten er langt fra en mast med 3G/4G teknologi, eller der er for mange brugere på den nærmeste mast. Årsagen kan også være, at din mobil ikke har opdateret netværksforbindelse, og den forsøger at få forbindelse til en mast, der ikke længere er indenfor rækkevidde. Du kan forsøge at slukke og tænde mobilen, og mobilen vil så søge efter netværksforbindelse og finde frem til den nærmeste mast.

3G 

Datahastighed op til 6 Mbit/s           

 Med introduktionen af 3G hvor teknologien UTMS (Universal Mobile Telecommunications System) afløste GSM teknologien, blev det muligt at benytte video opkald fra mobilen, streame video, og surfe rundt på diverse hjemmesider med højere hastighed end tidligere.

Hvis der står 3G på din mobil bør du opleve en god og stabil dataforbindelse.

(High-Speed Downlink Packet Access) Datahastighed op til 13.97 Mbit/s      

Dette er stadig en 3G teknologi, også kaldet 3.5G.  Med videreudviklingen af 3G netværket vil du opleve en højere hastighed på dataforbindelsen, hvis der står H på mobilen. Den øgede hastighed giver også bedre signal hvis du for eksempel benytter internetdeling fra din mobil til din pc.

H+ 

(Evolved High-Speed Packet Access) Datahastighed op til 42 Mbit/s         

H+ er det sidste trin på vejen mod 4G netværket. H+ kaldes også for 3.75G, og kan benyttes på mobiler med indbygget 4G.  H+ blev udviklet til 3G netværksoperatører så man kunne komme tættere på 4G hastigheder uden at skulle udskifte de eksisterende 3G master. I teorien kan H+ komme op på 168 Mbit/s, det vil dog ikke være muligt at trække via mobilen.

Står der H+ på dit display vil du have den højeste 3G forbindelse, der er tilgængelig i nærheden, og du vil derfor opleve en hastighed, der er højere end det normale 3G.

4G 

Datahastighed op til 71 Mbit/s 

4G står for fjerde generation af mobil telekommunikation teknologien, men kaldes ofte for LTE (Long Term Evolution). Oprindeligt levede LTE ikke op til de standard hastigheder, der forventes af 4G forbindelse, og LTE svarede til det man ville kalde 3.9G. Med senere udvikling til LTE Advanced kunne man fra 2011 kalde LTE en 4G teknologi. I teorien er 4G teknologien udviklet til at kunne trække mere end 71 Mbit/s, det er dog ikke muligt i Danmark at kunne love mere end op til de 71 Mbit/s.

Er din mobil bygget til 4G teknologi og er 4G en del af dit abonnement vil du kunne opleve en hastighed på op til 71 Mbit/s afhængig af, hvor du befinder dig.

Teksten er "lånt" fra TDC /YOUSEE's hjemmeside.