08 juli, 2017

Hvordan tuner man sin computer?

Her er lidt tips til hvilke ting der virker og hvilke ting der ikke virker.

Det er primært for dig der ikke er computernørd. Disse tips giver mest valuta for pengene. Man kan jo altid gå ud og købe en ny supercomputer... men der er ting man selv kan være opmærksom på.
Ideerne er bl.a. taget fra en artikel i ZDnet. Link nederst på siden.

Få monteret et SSD-drev

Disse hurtige drev er blevet meget billigere i de sidste år. De er forholdsvis dyre når det drejer sig om større diske, men har man mulighed for det, så installer Windows og programmer på en SSD-disk og data på et almindeligt drev (harddisk). Det giver en stor forbedring i computerens hastighed.

Få monteret mere RAM (hukommelse)

I de fleste tilfælde kan det betale sig og give en hastighedsforøgelse at installere mere RAM i computeren. Den generelle anbefaling er følgende:
- En standard arbejds- eller hjemme-PC:  1-2 GB.
- En spille-PC: 4-8 GB.
- En kraftig arbejdsstation: 16GB eller mere.
VIGTIGT: Hvis du har en 32bit Windows kan du ikke udnytte over 4 GB. Det kræver en 64bit version af Windows.
Det kan ikke betale sig at bruge mange ressourcer på at sætte meget RAM i en billig computer. Det ene skal passe til det andet. En større mængde RAM vil måske betyde at der blot vil optræde flaskehalsproblemer andre steder i maskinen. Der er også ofte grænser for hvor meget RAM der kan installeres i den enkelte maskine..

Få geninstalléret Windows

Hvis der er arbejdet på maskinen i et par år eller mere, så kan det give en god effekt at geninstallére Windows. Der kan være kommet mange mærkelige eller skadelige programmer ind på maskinen i tidens løb.
Bruger man Windows 8 eller 10 kan det endda gøres meget nemt og enkelt.

Få fjernet overflødig software

Der er allerede fra start installeret en hel del overflødige programmer på computeren. få dem fjernet. Det vil ofte give mærkbar forbedring på hastighed og overskud.

Få optimeret strømstyringen

Hvis man ønsker maksimal ydelse fra computeren skal indstillingerne for strømstyring stilles til maksimal ydelse. Computeren stiller automatisk om til lavere ydelse hvis den kører på batteri.

Oprindeligt skrevet april 2016